آشنایی با خواص کنجد و فواید آن برای سلامتی

از خواص کنجد برای حفظ سلامت پوست تا قلب غافل نشوید، این ماده گیاهی بسیار قوی در سلامتی شما تأثير فوق العاده ای دارد. به سبب خواص این دانه گیاهی از آن در کشورهای جهان به صورت های مختلف برای مصارف غذایی استفاده می شود.
 
 

خواص کنجد برای بدن

ممکن است که دانه های کنجد کوچک باشند ولی برای سلامتی مزایای زیادی دارند. دانه کنجد از گیاه کنجد گرفته شده است و در جهان به عنوان یکی از قدیمی ترین گیاهان روغنی محسوب می شود. این گیاه بسیار مقاوم است و در انواع شرایط آب و هوایی می تواند رشد کند. این دانه ها بسیار کوچک هستند، عرضشان حدود ۲ میلی متر و طولشان ۳ تا ۴ میلی متر است. هرچند این دانه ها روغنی است، ولی تا حد زیادی محتوای چربی آن ها سالم است به همین علت در سراسر جهان یکی از روغن های سالم برای پخت و پز استفاده میشود. دانه های کنجد را بدون پوست یا با پوست می توان تهیه کرد. از مغذی ترین دانه های روغنی می توان به دانه کنجد اشاره نمود که هندوستان وطن اصلی آن است و منبعی غنی از پروتئین بوده و ارزش غذایی بالایی دارد، در ادامه به تعدادی از ویژگی ها و خواص کنجد اشاره می کنیم:

 

 خواص کنجد برای موها:

آسیب دیدن موها امکان دارد باعث سفید شدن زودرس موها شود. در اینصورت ، باید از داخل، موهایتان را تغذیه کنید. نه تنها باید به تغذیه موهایتان با مصرف مواد غذایی سالم و مغذی کمک کنید، بلکه باید هم چنین آن را از خارج نیز تغذیه کنید، به عنوان مثال از ماسک استفاده کنید. با استفاده از دانه های کنجد و ترکیب آنها میتوانید برای موهایتان یک ماسک موی خانگی با سایر مواد مغذی تهیه کنید. یکی از خواص کنجد این است که سبب حفظ رطوبت طبیعی مو شود و مانع از بروز آسیب به آنها میشود. یکی از شگفت انگیزترین خواص دانه های کنجد توانایی آن برای حفظ رنگ طبیعی موی انسان است. مصرف کنجد باعث میشود فعالیت ملانوسیت بهبود یابد و در نتیجه، ملانین تولید  می شود. ملانین رنگدانه ایست که سبب میشود رنگ طبیعی موها حفظ شود. همینطور یکی از خواص روغن کنجد، تیره کننده مو است و همین ویژگی، برای افرادی که به سفیدی موی زودرس مبتلا هستند، مفید است. این روغن با روغن های حامل میتواند مانند روغن زیتون یا روغن بادام به کار رود تا بیشترین تاثیر را داشته باشد.

خواص کنجد برای قلب,خواص کنجد برای کلسترول خون,خواص کنجد

 

* خواص کنجد در حفظ سلامت استخوان ها:

به دلیل تأثير روی در چگالی املاح معدنی استخوان، به مردان سالمند توصیه می شود در برنامه های غذایی خود غذاهای غنی از “روی” را بطور مرتب بگنجانند. مس به دلیل حضور در بسیاری از سیستم های آنزیمی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، در بیماری های آرتریت روماتوئید نقش مهمی در کاهش درد و رفع التهاب دارد. همچنین در فعالیت نوعی آنزیم مؤثر است که برای اتصال کلاژن و الاستین موردنیاز است. کلاژن و الاستین در مواردی چون ساختار، قدرت و قابلیت ارتجاع رگ های خونی، استخوان ها و مفاصل مهم هستند. هم چنان که ذکر شد کنجد منبع خوبی از منیزیم است. بدین ترتیب یکی از خواص کنجد، حفظ سلامت استخوان هاست.

* خواص کنجد برای شیردهی:

از دیگر خواص کنجد  میتوان به بهبود شیردهی مادران اشاره کرد. چنانچه نوزاد تازه متولد شده خود را شیر می دهید و می خواهید حجم شیر مادر بهبود پیدا کند، کنجد سیاه میتواند منبع بسیار مفیدی باشد. چینی ها برای مادران شیرده خود از این دانه بعنوان یک داروی رایج استفاده کرده اند. تحقیقات نشان می دهد که این دانه با مواد مغذی مختلفی سرشار شده است که از آنها میتوان به پروتئین ها، چربی های اشباع نشده، ویتامین های گروه B، مس، منیزیم، آهن، روی، کلسیم و همچنین لیگنین (آنتی اکسیدان) اشاره کرد.

* خواص کنجد برای قلب:

لینگان بر روی چربی ها، کلسترول و فشار خون تاثیر بسیار بالایی دارد. این ماده در سرم خون و کلسترول کبد نقش مهمی دارد. این ماده باعث میشود کلسترول خون کاهش یابد و این اتفاق به صورت کاملاً طبیعی در بدن شما اتفاق میفتد. استفاده از ۵۰ گرم پودر دانه کنجد، برای مدت زمان پنج هفته طبق تحقیقات انجام شده میتواند برای تنظیم سطح کلسترول تأثير مثبتی داشته باشد. روغن کنجد مانع از ضایعه قلبی عروقی میشود و بدین ترتیب برای سلامت قلب مفید است. کنجد ترکیب آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی به نام سسامول دارد که خواص ضد آتروژنیک دارد و بنابراین این خواص کنجد باعث افزایش سلامت قلبی عروقی میشود. کنجد، اسید چرب تک غیراشباع- اسید اولئیک- فراوانی دارد که به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب در بدن کمک می کند. این ویژگی مانع از خطر بیماری عروق کرونر و سکته قلبی میشود.

خواص کنجد برای شیردهی,خواص کنجد,خواص کنجد برای مواز خواص کنجد می‌توان به تاثیرت آن در تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد

* خواص کنجد برای کلسترول خون:

دانه کنجد تقریباً میان بیشتر انواع مغز، دانه، حبوبات و غلات بیشترین فیتواسترول کاهنده کلسترول را دارد که این از خواص کنجد به شمار میرود. یکی از ترکیباتی که در گیاهان یافت میشوند و ساختمان شیمیایی مشابهی با کلسترول دارند، فیتواسترول ها نام دارند. میزان کلسترول خون با دریافت میزان مناسبی از فیتواسترول ها، کاهش می یابد، پاسخ ایمنی تقویت می شود و خطر بروز سرطان های خاص کاهش می یابد.

امروزه به علت خواص مهم فیتواسترول ها، اقدام به استخراج آنها از دانه های سویا، ذرت و گیاهان دیگر می کنند و در تهیه غذاهای فراوری شده بعنوان افزودنی بکار می برند. در گزارش هایی که در مورد میزان فیتواسترول گیاهان ارائه شده است، نشان داده است که کنجد، از نظر فیتواسترول ها، از غنی ترین مواد غذایی محسوب می شوند. در هر ۱۰۰ گرم از کنجد ۴۰۰ تا ۴۱۳ میلیگرم فیتواسترول وجود دارد. میزان فیتواسترول در پسته و دانه های آفتابگردان از ۲۷۰ تا ۲۸۹ میلیگرم متغیر است و در تخمه های کدو تنبل میزان آن در هر ۱۰۰ گرم ۲۶۵ میلی گرم است. به منظور برخورداری از خواص کنجد، لازم است بعنوان جزئی مهم از چاشنی ها و طعم دهنده ها در برنامه ی غذایی خود از این ماده ی غذایی استفاده کنید

از خواص کنجد، که می توان به خاصیت ضدسرطانی آن اشاره کرد. کنجد، منیزیم دارد و شامل ترکیبی ضدسرطانی به نام فیتات می باشد. ثابت شده که کنجد، سبب میشود خطر تومورهای کولورکتال( روده بزرگ و مقعد) کاهش یابد و بنابراین از سرطان کولورکتال جلوگیری می کند. برای اینکه خواص کنجد موثر واقع شوند باید مقدار قابل توجهی از دانه کنجد مصرف شود

 
خواص کنجد,خواص کنجد در رفع سوزش معده,خواص کنجد چیست
 
 
* خواص کنجد در رفع سوزش معده:

یکی از گیاهانی که هم برگ و هم دانه آن مورد مصرف میباشد ، کنجد نام دارد. مصرف این گیاه دارویی به هر شکل اثرات فراوانی در رفع دردهای مختلف نظیر سوزش معده، سرطان، سل و کم خونی دارد. شیره کوبیده کنجد در رفع سوزش معده مؤثر است و ترشی معده را کم می کند. از دیگر خواص کنجد می توان به رفع دردهای سرطان، سل، کم خونی اشاره نمود و آب برگ گیاه کنجد نیز سبب رشد و تقویت مو می شود.

* خواص کنجد برای افزایش سطح انرژی:

یکی از بهترین تقویت کننده های طبیعی انرژی، دانه های کنجد هستند. یکی از دیگر خواص کنجد، تقویت عضلات و اعصاب است و باعث کاهش ضعف و استرس میشود. بدین ترتیب بدن را سالم و پرانرژی نگه میدارند. دانه های کنجد نه تنها مغذی هستند، بلکه به غذا نیز مزه می دهند ولی نباید از آن بیش از حد و نامحدود استفاده کنید.

* تسکین یبوست و سوء هاضمه:

روغن موجود در کنجد سیاه باعث روانکاری روده شما میشود، از طرفی فیبری که در کنجد سیاه موجود است بخش عمده ای از فیبر مورد نیاز را برای عبور صاف از روده شما از طریق دستگاه گوارش شما تأمین می کند. بجز درمان یبوست، از دیگر خواص کنجد می توان به پاکسازی کرم ها از روده بزرگ و همینطور بهبود گوارش اشاره کرد.

خواص کنجد برای افزایش سطح انرژی,خواص کنجد,خواص کنجد در کاهش التهابات بدن
 
 

* خواص کنجد در کاهش التهابات بدن:

دانه های کنجد امکان دارد با التهابات درون بدن مقابله کند. در بسیاری از بیماری های مزمن، التهابات طولانی مدت ممکن است مانند چاقی، سرطان و همچنین بیماری های قلبی و کلیوی نقش داشته باشند. در یک تحقیق افراد با بیماری کبد مخلوطی از تخمه کتان، تخمه کدو حلوایی و دانه های کنجد را بطور روزانه به مدت سه ماه مصرف کردند و در پایان تحقیق نشانه التهابات درونی آن ها به میزان ۵۱- ۷۹ درصد دچار افت و کاهش شد. همچنین براساس تحقیقاتی که روی حیوانات صورت گرفته نیز کاهش التهابات را به علت خواص کنجد گزارش داده اند.

* خواص کنجد در درمان آفتاب سوختگی:

روغن کنجد در درمان آفتاب سوختگی هم کاربرد دارد که خواص کنجد را چند برابر می کند. پس از این که در معرض آفتاب شدید و سوختگی قرار گرفتید می توانید  بر روی پوست سوخته خود از روغن کنجد استفاده کنید تا التهاب و قرمزی بوجود آمده را برطرف کند. همینطور اگر پیش از قرار گرفتن در معرض خورشید روغن کنجد را بر روی پوست خود بمالید از آسیب های نور فرا بنفش خورشید در امان خواهید بود. استفاده مکرر از این روغن از سرطان پوست پیشگیری کرده و از آسیب های بوجود آمده به علت قرار گرفتن در معرض کلر آب استخر جلوگیری می کند.

* خواص کنجد برای سلامت گوارشی:

یکی از خواص کنجد این است که به خاطر فیبر موجود در آن باعث سلامت دستگاه گوارش میشود، چنانچه می خواهید دستگاه گوارش مناسبی داشته باشید بهتر است از فیبر موجود در کنجد بهره مند شوید. کنجد سبب می شود تا یبوست شما کاهش پیدا کند.

خواص کنجد در کاهش التهابات بدن,خواص کنجد برای سرطان,خواص کنجداز دیگر خواص کنجد می توان به نقش آن در سلامت استخوان‌ها اشاره کرد
درباره دکتر فرشته طیبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *